Om oss  

Skånska självförsvarsskolan

Hässleholms Jujitsuklubb grundades av Soke Jan Erik Karlsson 10 dan 1980. 1984 tar shihan Clas Bjurestig 8 dan över klubben och utvecklar en egen jujitsustil och förbund som heter Skånska självförsvarsskolan (Skånes Go Shin Jitsu Ryu).

Clas Bjurestig är 2017 graderad till 8 dan svart bälte och även utnämnd till instruktörsgrad kyoshi, även sedan länge systemets shihan och förbundschef. Kyoshi Clas Bjurestig har sin bakgrund i judo, karate och kung fu men fastnade för ju jitsun som han har utövat sedan 1975. Skånska självförsvarsskolan är ett system som bygger på jujitsu och Nord Shaolin Kung-Fu där snabba tekniker med slag, spark och kast är kännetecknande för stilen. Skånska självförsvarsskolans förbund består idag av en klubb i Hässleholm och en klubb i Klippan. Under klubbens historia har bl.a. Roger Nilsson 1 dan, Thomas Siljander 3 dan och Tommy Nilsson 5 dan varit viktiga för klubbens utveckling. 

 

I dag är det  Renshi Tony Selander, 5dan som har huvudansvaret för jujitsuträningen i klubben. I klubbens "tränarstab" finns också sensei Tomas Johnsson 2dan, sensei Micke Johannesson 1dan, sensei Hannes Tschirpke 1 dan, sensei Joakim Olofsson 1 dan, aspirant Simon Preutz 1 kyu brunt och aspirant Ola Månsson 1 kyu brunt.

 

Vad är Jujitsu?

Jujutsu betyder mjuk teknik eller följsam konst och härstammar från feodaltidens Japan. Vissa stilar har kvar den traditionella prägeln medan andra har renodlats till idrotter.

De flesta klubbar som tränar Jujutsu är anslutna till Svenska Budo & Kampsportsförbundet och Svenska Jujutsufederationen. Klubbarna är spridda över hela landet. Jujutsu finns över hela världen. Klubben har även samarbete med en världsspridd organisation World kobudo federation som bla leds av hanshi Alain Sailly 9 dan och hanshi John Therian 9 dan.

Jujutsu kan tränas som motion, självförsvar eller tävlingsidrott.
En del stilar inom Jujutsun har andra stavningar men betydelsen är densamma. I Sverige finns det många olika stilar inom Svenska Jujutsufederationen.

De självförsvarstekniker som tränas idag är anpassade efter ett modernt samhälle med de lagar som gäller för självförsvar i Sverige.
I Jujutsu ingår bl.a. frigöringstekniker, slag, sparkar, blockeringar, kast, sveptekniker, mattbrottning, nedläggningar, fasthållningstekniker och transportgrepp.
Alla tekniker är obeväpnade. Däremot tränas försvar mot angrepp med vapen. Inom vissa jujutsustilar tränar man även med traditionella japanska redskap och vapen för att bevara budon och konsten.

Svenska instruktörsgrader inom Skånska självförsvarsskolan är: aspirant, klubbtränare, klubbinstruktör, c-instruktör, b-instruktör, a-instruktör, dan-instruktör och förbundsinstruktör. Japanska instruktörsgrader inom Skånska självförsvarsskolan är: renshi, kyoshi, hanshi, meijn. Stilchefsgrad är shihan och soke.  

  Renshi Tony Selander 5dan jujitsu.

Började träna jujitsu 1992, och varit tränare sedan 1998. Han har en bred erfarenhet från andra kampsporter. Utnämnd renshi och a-instruktör, innehar ledarskapsutbildning plattformen, även andra ledarskapsutbildningar. Tony har sedan lång tid tillbaks arbetat med bl.a. konflikthantering, självskydd och nödvärn. Tony har även arbetserferenhet att arbeta inom krog/nattklubbsmiljö.


Sensei Tomas Johnsson 2dan jujitsu.

Började träna 2004, och varit tränare sedan 2010. I sin ungdom tränade Tomas judo så när en av hans döttrar började träna jujitsu tänkte han att han kunde följa med och prova på. Sen dess har han varit ett stående inslag på mattan. Till vardags arbetar Tomas som elektriker på en välkänd firma i Hässleholm. Utnämnd till klubbinstruktör och är klubbens ordförande. 

  
Sensei Micke Johannesson 1dan

Började träna 2004, och varit tränare sedan 2010. Gammal handbollsmålvakt som fastnade för jujitsu när han var och tittade på en uppvisning. När Micke är på träningsmattan har man en jujitsu utövare med stort hjärta och stort engagemang. Micke arbetar på Hässleholms sjukhus. Utnämnd till klubbinstruktör och är klubbens sekreterare.


Sensei Hannes Tschirpke 1 dan

Har tränat sedan 2010 och varit tränare sedan 2017. Hannes är klubbens kassör.


Sensei Joakim Olofsson 1 dan

Har tränat sedan 2010 och varit tränare sedan 2017.


Aspirant/hjälptränare

Simon Preutz, 1 kyu brunt bälte

Ola Månsson, 1 kyu brunt bälte